Yhteiskuntaan ja sen mekanismeihin voi tutustua kahdella tavalla.

Usko mitä sanotaan ja lue mitä tarjotaan. Tai ota selvää, kyseenalaista ja kuuntele. Kuuntele ihan kaikkia, myös niitä jotka ovat eri mieltä.

Jälkimmäinen on se työläämpi – mutta palkitsevampi muoto. Sen soisi olevan myös jokaisen politiikkaan sekaantuneen huoneentaulu.

Itse lähdin puoluepolitiikkaan vuonna 2012. Olen käynyt läpi kahdet vaalit – yhdet kuntavaalit ja yhdet eduskuntavaalit. Kaltaisilleni ihmisille jotka saavat omanlaistaan tyydytystä mukavuusalueeltaan poistumisesta, suosittelen ehdokkuutta lämpimästi. Pääset tarkastelemaan omia vahvuuksiasi ja heikkouksiasi hyvinkin raadollisesti ja läheltä. Jos et itse uskalla, on todennäköistä että joku muu osoittaa ne sinulle.

Palkintona tästä on henkistä kasvua, mahdollisuus oppia todella paljon asioita sekä ymmärtää yhteiskunnan rakenteita. Ei pelkästään tietotasolla, vaan myös tietynlaisella metatasolla – miten ihmiset toimivat, miten verkostot syntyvät ja miten yhteisiä asioitamme hoidetaan.

Lähde siis kuntavaaliehdokkaaksi. Rohkeasti. Minäkin olen päättänyt lähteä kolmansiin vaaleihini, mutta teen sen nyt hieman eri tavalla.

Viime eduskuntavaalien aikaan sairastuin kesken kampanjan ja tein suuren osan vaalityöstä varsin vajaakuntoisena. Kuntouduin, mutta vaalien jälkeen huomasin pysähtyneeni pohtimaan. Pysähdyin pitkäksi aikaa perusasioiden äärelle, joka oli viisas veto. Sain keskittyä myös perheeseen ja opiskeluun sekä miettiä asioita aivan rauhassa.

Se auttoi muodostamaan päätöksen.

Olen luopunut Vasemmistoliiton jäsenkirjasta ja liittynyt Vihreiden jäseneksi. Tällä päivämäärällä myös Tampereen Vihreät on asettanut minut kuntavaaliehdokkaaksi Tampereella. Kiitän heitä luottamuksesta.

Mitä Vasemmistoliittoon tulee – aina voi ihastua johonkuhun ja hypätä suhteeseen, mutta arki ei sujukaan niin kuin oli tarkoitus. Eromme ei ole riitaisa. Kiitän Vasemmistoliiton väkeä tästä neljän vuoden ja kaksien vaalien yhteistyöstä. Jatkan normaalisti Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan palvelujen johtokunnassa valtuustokauden loppuun saakka.

Muutos ei ole itselleni täysin vieras, sillä olen ollut Vihreiden jäsen myös aiemmin – tuolloin en kuitenkaan toiminut politiikassa aktiivisesti. Omassa toiminnassani puolue ei ole minulle itsetarkoitus, vaan toimintaympäristö, jonka tulisi toimia kuin verkosto. Tasapäisenä, avoimena ja osallistavana. Näin pystyn itse toimimaan niiden asioiden ja arvojen puolesta, joihin uskon. Politiikan osalta Vihreiden painotukset kestävään kehitykseen, tasa-arvoon, koulutuksen merkitykseen sekä työn ja yrittäjyyden asemaan ovat asioita joita pidän erityisen tärkeinä – vain muutamia mainitakseni.

Eräs syy valintaani on myös se, että pidän Suomen suurimpana poliittisena haasteena muutoksen hallintaa. Sen globaalin muutoksen, joka määrittää miten maailmassa pärjäämme. Muutoksen, joka lopulta heijastuu kuntatasolle ja tavallisen ihmisen elämään. Tämän muutoksen elementtejä ovat toisaalta yhteiskuntamme haasteet – esimerkiksi koventuneet arvot ja väestön ikääntyminen. Toisaalta, ne vielä hyödyntämättömät mahdollisuudet joilla muutos voidaan valjastaa ihmisten hyödyksi – kuten vaikkapa digitalisaatio. Haluan toimia liikkeessä joka ymmärtää tämän muutoksen hallinnan erityisen hyvin, painottaen kuitenkin politiikassaan ensisijaisesti ihmistä ja inhimillisyyttä.

Vanhojen rakenteiden jäykkyys ja poteroihin jääminen aiheuttavat pelkästään sen että muutos ei palvele hyvinvointia, vaan jättää sen alleen. Me emme tarvitse vanhoja asenteita, vaan kykyä elää tässä hetkessä tulevaisuuteen katsoen, tarjota vaihtoehtoja ja ajatella asioita useasta eri näkökulmasta. Vihreiden politiikka ja tapaamani toimijat ovat tämän neljän vuoden aikana vahvistaneet käsitykseni siitä, että oma jatkoni politiikassa tapahtuu tässä Vihreässä verkostossa.