Itsenäisyyspäivänä toteutettu Keskustorin rakennusten valaisu oli kaunis ja ilahduttava teko Tampereen kaupungilta. Valoteoksia eivät koronarajoitukset koske ja niitä ihaillakseen ei tarvitse maksaa pääsymaksua. Kaunista Tamperetta näkivät verkossa ja mediassa kaupunkilaisten lisäksi myös monet muut ympäri Suomen. Valoteokset ovat myös verraten edullisia toteuttaa ja niillä voidaan tuoda työtä paikallisille toimijoille.

Nykyajan talvena pimeys korvaa yhä useammin lumen valkeutta. Kaupungissa tulisikin hyödyntää valotaidetta paljon nykyistä enemmän yhteisen ympäristömme maalaamisessa entistä kauniimmaksi. Asiaa tulisi ajatella myös laajemmin: Nyt valaistaan virastotalo tai Keskustorin rakennukset, mutta valotaide sopisi moneen muuhunkin kohteeseen. Keskustan lisäksi esimerkiksi keskeisten väylien varrella on paljon rakennuksia, joissa valotaide saavuttaisi vaikkapa aamun työmatkalaiset.

Erilaiset valopilkut loistavatkin usein kirkkaimmin juuri tavallisessa arjessa. Ne yllättävät, ilahduttavat ja auttavat jaksamaan näinä poikkeuksellisina aikoina. Ympäristö vaikuttaa suoraan ihmisten hyvinvointiin, joten siihen kannattaa panostaa. Tampereen kaupungilla on tässä merkittävä rooli, mutta pimeyden peittoamiseen voivat ottaa osaa myös esimerkiksi yritykset omien rakennustensa ja toimitilojensa suhteen.

Erik Lydén
Varavaltuutettu (vihr.)
Yhdyskuntalautakunnan jäsen

Julkaistu Aamulehdessä 8.12.2020